Østers

Østers

Østers er en delikatesse, som findes i overflod i Vadehavet omkring Fanø. Ved lavvande er der 5-10 minutters gang på havbunden, så ligger de der - lige til at samle op!

I det område som hedder "Halen" er der gode muligheder for at samle østers. Man kører ud af Halevejen som er en sidevej til Landevejen der fører ud mod Sønderho - brug gps eller et kort. Halevejen fører ud mod området over mod Esbjergsiden. Man kan køre i bil næsten hele vejen og for enden ligger en stor bunker skyllet næsten fri af havet. Man kan iøvrigt se bunkeren fra færgelejet i Nordby.

 

Den østers, man i dag finder i Vadehavet stammer fra Japan og Sydøstasien. Det er en stor kødfuld østers, som er særdeles velsmagende; både rå og i forarbejdet form.

Østerssæsonen starter i efteråret og frem til foråret. Hvis du ikke selv har mod på at eksperimentere med østers eller kan finde dem, arrangerer turistbureauet fine ture, med østerseksperten Jesper. Han viser, hvordan man finder dette skaldyr, hvordan man åbner den, giver smagsprøver og gode tips til opskrifter. Og du er velkommen til at slæbe så mange østers med hjem som du kan bære.

Husk en eller flere spande - står i sommerhuset

Stillehavsøstersen vokser det første år op til 100 mm og der er fundet østers med en diameter på godt 30 cm. De filtrerer 8-10 liter vand i timen (en blåmusling ca. 2 liter/t).

Østers kan tilberedes på mange måder. De kan selvfølgelig spises rå, men grillede østers er også særdeles velsmagende. I bogen " Naturen til bords " er der en række spændende østersopskrifter. Køb bogen på Fanø Turistbureau

Om sommeren kan det være risikabelt at spise østers. Østers lever af at filtrere vandet for alger, og om sommeren er der derfor risiko for, at østersen indeholder giftige alger.

Blåmuslinger er der også masser af ved Fanø, ofte ligger muslingebankerne tæt ved østersbankerne.